Mitä on lasten psykoanalyysi

Lapsiperheiden vaikeudet ovat monitahoisia. Usein lapsilla on ohimeneviä ongelmia eri kehitysvaiheissa ja joskus asiat vaikeutuvat aiheuttaen erilaisia oireita. Lapsen psyykkiset oireet voivat näkyä vain kotona. Usein lapsi kuitenkin oireilee myös päiväkodissa ja koulussa, jolloin viimeistään haetaan ammattiapua. Lapsen oireilu aiheuttaa usein vanhemmissa syyllisyyttä ja avuttomuutta. Kun lapsella on hankaluuksia, vanhemman voi olla vaikea ymmärtää ja löytää keinoja auttaa. Yhteistyö vanhempien kanssa on tärkeää.

Mitä pienemmästä lapsesta on kyse, sitä vaikeampi lapsen on erottaa sisäisiä tuntemuksia ja kokemuksia ulkoisesta todellisuudesta. Sisäiset mielikuvat voivat luoda lapsen ulkoisen maailman pelottavaksi ja ahdistavaksi. Leikki-ikäinen lapsi voi esimerkiksi kuvitella nukkumaan mennessään kadottavansa vanhempansa kokonaan ja tuntea olonsa turvattomaksi tai kokea pelottavan mörön asuvan sängyn alla tai kaapissa. Lapsen eri kehitysvaiheissa tunteiden säätelyn ja hallinnan ongelmat aiheuttavat ristiriitoja kotona ja sosiaalisissa suhteissa. Esimerkiksi kateuden ja kiukun tunteet ovat usein tiedostamattomia ristiriitoja, jotka voivat liittyä läheisiin ihmissuhteisiin.

Leikki on tie lapsen sisäiseen maailmaan. Lasten psykoanalyyttisessa hoidossa pyritään luomaan mahdollisimman turvallinen tila ja yhdessä olemisen ilmapiiri, mikä luo mahdollisuuden kehitystason mukaisella tavalla joko leikkiä yksin tai analyytikon kanssa. Tiivis hoito 3-4 kertaa viikossa luo mahdollisuuden päästä kosketukseen lapsen sisäiseen mielikuva- ja tunnemaailmaan. Analyytikko kuuntelee, ymmärtää ja kuvaa lapsen toimintaa ja näin lapsi oppii havainnoimaan sisäistä ja ulkoista maailmaansa. Leikin, piirtämisen ja puhumisen keinoin lapsi työstää yhdessä analyytikon kanssa pelottavia, ahdistavia sisäisiä mielikuvia ikätasoisesti ymmärrettävään ja käsitettävään muotoon.